món comunicació/Formació
per a comunicar amb perpectiva de gènere mirar el món amb una altra mirada
 
La web 2.0 i els blocs: com fer un bloc?1.- Introducció

2.- Què es un bloc?

3.- Premis per als blocs

4.- Eina de participació Ciutadana

5.-Blocs de Dones

 

6 - Com tenir un bloc?

 

Internet creix cada dia, noves tecnologies, noves aplicacions, més gent que ens hi connectem i l’utilitzem d’una manera o altre i cada vegada per més coses. Primer el correu electrònic, els buscadors i consultar informació a les webs, després va venir la missatgeria instantània, les webcams, les primeres compres per Internet i descarregar continguts....i els últims anys, estem assistint a una autèntica revolució a Internet: móns virtuals, comunitats socials, oficines on-line, subhastes, telefonia des d’Internet, navegadors personalitzats, ràdio i televisió des d’Internet....una autèntica revolució en les possibilitats de comunicació.

A Internet hem passat de consumir informació d’altres a interactuar amb la informació, crear-la i fer-la nosaltres mateixos. Internet és més multimèdia que mai. El text i l’hipervincle, conviu amb imatges, fotos, vídeos i àudios. Els blocs, els wikis (espais de xarxa), les etiquetes, marcadors socials, aplicacions ofimàtiques on-line, i les mes diverses tecnologies digitals formen l’anomenada web 2.0.

Avui ens aproparem als blocs, un tipus de web a la que li ha arribat la popularitat en els últims 3 anys, doncs segons diuen veus expertes, al dia es creen 120.000 blocs, uns 3 cada segon (Computer Hoy, novembre 2007), i a finals del 2007 la blogosfera ha arribat ja als 112 milions de blocs (Technorati, desembre 2007). Fins i tot Google ha llançat un cercador específic per Blogs: Blogger

 

L’èxit dels blocs és senzill: si disposes d’una connexió a Internet, en pocs minuts pots crear el teu propi espai a Internet i omplir-lo amb tot tipus de continguts sobre els temes que més t’interessen o bé opinar sobre el que s’escriu en altres blogs.

La seva facilitat d’ús i les nombroses opcions interactives que incorpora fan d’aquest mitjà de comunicació global, una opció dels més utilitzades tant a nivell personal i professional. Sense oblidar que hi ha nombroses eines bloc gratuïtes.

 

Els blocs són ja referents entre els mitjans de comunicació tradicionals i empreses de tota mena que no han dubtat en aprofitar les possibilitats comunicatives que ofereixen, així en webs corporatives és habitual trobar l’opció blog. A les aules també s’utilitzen els blogs com a recurs educatiu tant pel professorat com l’alumnat. Els blogs són una eina molt utilitzada per estar presents a Internet, en campanyes reivindicatives, en accions de sensibilització, desenvolupar projectes, en fer xarxa sense fronteres geogràfiques, en la creació de mitjans de comunicació ciutadana. En definitiva, els blogs són una eina molt potent per a la transformació social...en vols ser part?

 

 Què és un bloc?

Els blocs molt més que paraules: text, fotos, vídeos, àudios, enllaços. Seguir el fil dels escrits.

 

El blocés una forma de publicació de continguts a internet. Tots els blogs tenen elements comuns però no tots els blogs són iguals. Un blog és un tipus de web on la informació s’acostuma a mostrar ordenada cronològicament de la més a la menys recent en haver estat publicada, amb referències a altres blogs i webs, i on qui llegeix les informacions pot deixar els seus comentaris (sempre que la persona que hagi creat el blog ho permeti), de manera que poden acabar creant-se converses al voltant de cada escrit publicat.

 

Cada peça d’informació s’anomena entrada o post, i pot contenir text, fotos, vídeo, àudio, mapes interactius, animacions i enllaços. Les entrades o posts dels blogs es classifiquen en categories, que vindrien a ser els diferents temes d’interès del blog.

Per relacionar continguts que poden estar desats en diferents categories, tenim les etiquetes o tags, que vindrien a ser paraules clau. En molts blogs veiem les etiquetes mostrades en una caixa anomenada núvol d’etiquetes o tagcloud. Aquí, les etiquetes més utilitzades són les que tenen la lletra més gran, i quan cliquem damunt una etiqueta es mostren totes les entrades que contenen aquella paraula. RSS

Sindicació de Contigunts: RSS

La sindicació de continguts permet consultar els titulars del blog des d’un lector de feeds o des d’un navegador que “entengui” l’arxiu rss o àtom, sense que calgui visitar el blog (desant la direcció o feed RSS com si fos una direcció dels preferits o favoritos), estalviant-nos temps per estar al dia dels blogs que ens interessen més.

Però encara és més potent si utilitzem la sindicació per mostrar continguts d’altres blogs en el nostre. Aquesta opció és de les més novedoses en la blogosfera en els  últims anys i suposa un avenç importantíssim per l’ús dels blogs amb intenció de crear comunitat i fer xarxa. Des del 2007 s’està coneixent més i estenent el seu ús, donant lloc al desenvolupament de sistemes per a la promoció de notícies a través de l’interès que despertin en el públic. Alguns exemples: menéame, digg...

 

Icones d’alguns dels marcadors socials més populars a la blogosfera:              

technorati

digg

enchilame

Fresqui

menéame

del.icio.us

twitter

 

A la xarxa hi ha molta informació sobre la història dels blogs, 2 exemples són l’article sobre el terme Bloc

a la vikipèdia en català i a la wikipedia en castellà, i l’article La Vida en un blog de Juan Luis Cebrián.

 

La popularitat dels blocs com a eina de comunicació bidireccional és tant gran que hi ha un munt d’esdeveniments relacionats amb els blocs (dia del les persones que comenten blogs, congrés internacional de blogs, dia de les persones que escriuen blogs...) que va bé consultar la Guia de festes de la blogosfera, del blog Mangas Verdes http://mangasverdes.es/2008/08/19/guia-de-fiestas-de-la-blogosfera/.

 

[+info a Què es un bloc]

premis per als blocs 

Per suposat no podien faltar els premis, concursos de blogs.

 

Els BOBs (Best of Blocs), premis internacionals, fins a mitjans de novembre http://www.thebobs.com/index.php?l=es

 

http://amis95.blogspot.com/  Maria Amelia, gallega, premiada 2007 bobs 2007 al millor blog espanyol.

    

Tant el Herald Tribune com El Pais es van fer ressò del premi rebut per la Maria Amelia amb els seu blog.

 

Els Premis Blocs Catalunya 2008

http://www.premisblocs.cat/

Concurso de blogs LV.es La Vanguardia.es premiará, quincenalmente, los mejores blogs de entre todos los que enlazan nuestras noticias -

http://www.lavanguardia.es/lv24h/20080328/53448813544.html

Un blog  premiat: Efecto mariposa  http://www.lavanguardia.es/lv24h/20080815/53520592790.html

[+info a premis]

 

Els blocs, eines per a la comunicació i la participació activa de la ciutadania

 

La facilitat d’ús dels blocs, el senzill que és crear-ne un a cost zero, les possibilitats interactives que ofereixen i la multiplicitat de formats pels continguts que admet, ha fet dels blogs una magnífica eina de comunicació i acció per a tothom.

 

Els blocs inicialment s’utilitzaven més com a diaris personals on-line, per mostrar al món el dia a dia de qui escriu, ja sigui mostrar la vida d’estudiant, les vivències per aconseguir arribar a final de més, les sensacions d’un viatge de vacances... però en l’actualitat hi ha molta més varietat de blogs.

  

Els mitjans de comunicació tradicionals ja s’han traslladat a internet i molts d’ells utilitzen els blogs com a web per oferir-nos els diferents continguts. Cada vegada són més televisions, ràdios i mitjans de premsa escrita que tenen versions on-line del seu producte i permeten a qui navegui pels seus blogs opinar sobre cada notícia, publicar notícies, penjar vídeos i fotografies. Els mitjans més posats en temes interactius ens donen la possibilitat d’obrir el nostre blog en el seu espai.

 

Actualment hi ha més de 10.000 diaris on-line a tot el món. Els diaris on-line ofereixen notícies fresques tot el dia (es mostra l’hora de l’actualització) i les informacions acostumen a ser multidimensionals, és a dir, va més enllà que llegir el text de la notícia amb alguna foto... inclouen enllaços a notícies relacionades, fotos, vídeos, talls de veu o só ambient.

 

http://blogs.ccrtvi.com/ruta70.php  - el bloc d'Albert Elfa, Ruta 70Est, corresponsal de tv3 als Estats Units

http://blogs.ccrtvi.com/pequin2008.php  - Sergi Vicente, corresponsal de tv3 a la Xina

http://www.rac1.org/elmon/ - el bloc del programa el món a rac1

http://www.20minutos.es/ - web del diari 20minutos, feta amb una eina blog

http://www.elpais.com/blogs/ - espai de blogs a la web del diari El Pais

http://www.lavanguardia.es/blogs/index.html - espai de blocs a la web del diari La Vanguardia

http://www.lavanguardia.es/blogslectores/index.html - espai pels blocs personals ciutadania a la web del diari La Vanguardia

http://www.20minutos.es/blogs_opinion/ - espai de blocs personals ciutadania a la web del diari 20minutos

http://blogs.rtve.es/ - espai de blocs a la web de rtve

http://www.rac1.org/ - web de la ràdio Rac1, feta amb una eina bloc

http://www.tv3.cat/participacio/blogs - espai per blocs personals ciutadania a la web de tv3

 

La ciutadania té en els blocs una eina per a l’acció social, ja sigui de forma organitzada, teixit associatiu formal i informal, com amb iniciatives individuals. Utilitzem blogs per crear ràpidament webs específiques per campanyes reivindicatives, publicacions de notícies, projectes solidaris, agendes alternatives, recollida de signatures, creacions de xarxes internacionals...

Cada vegada són més nombroses les webs del col·lectius i entitats socials fetes amb una eina bloc.

 

 També podíem parlar de la qualitat de les connexions de banda ample a Internet a casa nostre i del seu elevat cost. Els blogs, igual que qualsevol altre aplicació on-line, necessita d’una connexió a internet amb la suficient  capacitat per poder treballar amb tot tipus de continguts, inclosos els multimèdia. A mesura que l’acció ciutadana, els serveis d’administracions, i les oportunitats laborals... es traslladen cada vegada més a l’espai de la xarxa, es fa més necessari l’accés (i de qualitat) per a tothom, perquè totes i tots tinguem l’opció de participar i aprofitar les oportunitats que ens ofereix internet.

 [+info a participació ciutadana]

 

Blocs de dones: elles són Blogueras

 El desenvolupament dels blocs ha incrementat la presència de la dona a la xarxa com a creadores de continguts. Hi ha moltes dones blocaires, que participen en blocs aflegint i fent aportacions en blocs d’altres i, també generant els propis blogs, individuals o col·lectius, personals, professionals, periodístics o temàtics. Blogs de tota mena d’interessos, reflexions, opinions, projectes, generant coneixement, amplificant la veu de les dones i contribuint al canvi social.

 

Tot i que les dones som presents a Internet i utilitzem eines com els blocs, el cert és que a la xarxa encara hi  predomina l’ús sexista del llenguatge, reflexe de la realitat social que ens envolta. El llenguatge és distant, separador, sembla com que allò d’entrada no és per a tu, no està fet o pensat per a tu, ni et pot interessar a tu.

Acabar amb el llenguatge sexista és una reivindicació del moviment feminista i,  Internet és un àmbit on també cal treballar-hi donat que és molt més fàcil utilitzar paraules en masculí per referir-se a dones i homes, però per poc que hi pensem una mica ens sortiran paraules que inclouen a tothom, paraules que seran properes a dones i homes per igual.

Nosaltres en tant que consumidores de continguts i usuàries de serveis i aplicacions a internet, siguem conscients d’aquestes situacions i procurem canviar actituds. Per exemple, cadascuna de nosaltres, quan ens trobem davant l’ús de termes sexistes podem fer arribar altrenatives més inclusives a la persona responsable de la web, a qui programa tal o qual aplicació, a les persones responsables del servei...i en tant que creadores de blogs o altre tipus de webs, utilitzem expressions no-sexistes i demanem a tothom que vulgui fer aportacions, que tingui cura del llenguatge.

 

Actualment hi ha una campanya per un ús no sexista a internet,  http://sin-sexismos.blogresponsable.com/  iniciativa de F. Xavier Agulló, que convida a subscriure el manifest, enllaçar a la web de la campanya i posar el logo de la mateixa a totes aqueslles webs que donen suport a la iniciativa.

 

Els blogs no s’escapen dels spams. A mesura que augmenta la popularitat dels blogs, els enginys d’enviaments massius s’estan aprofitant de les facilitats de participació en els blogs. Afortunadament, la comunitat del software lliure és conscient d’aquesta problemàtica i estan sortint utilitats antispams pels blogs.

 

El que ja és més difícil d’evitar són les actituds negatives de persones que participen a blogs, amb  insults o opinions poc respectuoses amb la resta. Una llàstima si ens trobem amb casos així. Sapiguem però, que des de l’administració del blog podem eliminar comentaris i fins i tot bloquejar participants.

 

[+info a Dones Blogs]

 

6 - Com tenir un bloc?

 

Avui dia posar en marxa un bloc no et porta més de uns quants clics i no més de 5 minuts!

Tenim 2 opcions:

        obrir un bloc en un servei de blogs. No necessitem res més que obrir un compte a la web d’algun servei de blogs. N’hi ha molts, i molts són gratuïts. Podem triar entre serveis específics per blogs com blogger, comunitats de blogs com wordpress.com, lacoctelera, nireblog...o aprofitar el servei de blogs de mitjants de comunicació com tv3, 20minutos, la vanguardia...

   o bé instal·lar l’eina de blogs en el teu propi servidor (requereix que prèviament tinguis contractat espai web amb un proveïdor de serveis d’allotjament de webs...i que compleixi tots els requisits tècnics per fer anar l’eina que de blogs que vulguis utilitzar). Hi ha moltes d’eines blog lliures per descarregar i instal·lar on vulguis.

 

Servei de blogs gratuïts: per crear-te el bloc i accedir als altres blocs allotjats a la mateixa comunitat:

 

Com publicar un Blog? 

7- T’animes a obrir un bloc? Donem una ullada a Blogger, el servei gratuït de blogs de Google.

 

T’agradaria tenir un bloc? Una bona opció és Blogger, el servei de blogs de Google.

Per què triem Blogger?

      Perquè tenim un compte de correu a gmail i això vol dir que ja tenim un compte obert a Google.

         Perquè amb un compte a Google tenim molts serveis que podem utilitzar per omplir de contingut el blog: fotos que tenim a àlbum a picasa i/o a flickr, vídeos al canal de youtube i/o google vídeo, sindicar continguts amb google reader...

          Perquè el blog de blogger està disponible en català i castellà, és senzill d’aprendre a fer anar, i té molts gadgets per incorporar al nostre blog.

 

 

PAS 1 Obrir compte a Blogger - https://www.blogger.com/start , triem l’idioma que preferim (desplegable idioma).

 

Si ja tenim un compte Google, aquí ens serveix les mateixes dades. Si mai ens hem donat d’alta a Google, ho fem ara...omplim tots els camps del formulari inicial.

 

 

 

(a) Tenim compte a Google? Llavors passarem al Pas 1 Registrar-nos a Blogger. Hem de recordar o tenir a mà les dades del compte Google: la direcció de gmail i la contrasenya corresponent.

 

 

(b) No tenim compte a Google? Abans de Registrar-nos a Blogger, crearem un compte Google, per fer-ho omplirem un formulari en una pantalla com la següent:

 

 

Ja podem Registrar-nos a Blogger:

 

Ens demanarà el nom amb el que volem registrar-nos a Blogger. Cal escriure el nom amb el que ens volem identificar i sortirà en la signatura d’allò que publiquem.

Acceptarem les condicions del servei (marcar casella) i  clicarem sobre el botó Continua.

 

 

 

Pas 2: Donar nom al bloc:

 

 

Títol del blog: l’escrivim aquí....

El nom que posem a la casella del títol servirà de nom per la direcció del blog, que tindrà la forma de: elnomdelblog.blogspot.com

 

Un cop escrivim el nom, cliquem l’enllaç de més avall, Comprovar la disponibilitat, per assegurar-nos que aquest nom ja s’està fent servir en un altre blog. En cas que fos un nom ocupat, el mateix sistema ens mostra variacions lliures...però pots escriure un altre títol diferent, tu tries. Si el nom està disponible veurem un missatge en lletres verdes que ho indica.

 

Si el nom (i direcció del blog) està disponible, cliquem el botó Continua

 

 

Hi ha un parell de coses més a fer de configuració que es poden fer més endavant si així ho volem. Ara per ara no ho necessitem. En cas que volguessim allotjar el bloc fora del sistema del Blogger també ho podríem fer.

 

 

Pas 3: Triar un model (plantilla) pel bloc.

 

Triarem una plantilla o un model gràfic pel nostre bloc. Una plantilla és com un vestit pel blog, la pinta que tindrà el blog: colors, tipus de fonts, disposició de blocs...l’aparença gràfica del blog.

 

 

No ens amoïnem per triar un o altre model de plantilla. Més endavant podrem canviar la plantilla i fins i tot personalitzar-la al nostre gust. Ara triem una que ens agradi, cliquem en el seu botonet, i tornem a clicar Continua.

 

Pas 4: Passarem a una nova finestra....

 

Ja està!...El bloc s’ha creat!....Tenim el nostre espai personal creat. Ara cal posar-hi continguts. Cliquem el botó: Començar a utilitzar el bloc

 

 

Donem una ullada a Blogger . Primeres passes amb el blog.

 

Si obrir un bloc porta menys de cinc minuts, publicar una entrada també es fa en un plis plas....però personalitzar el blog, fer-lo funcionar com vols, afegir gadgets... si que necessites dedicar-li estones de temps. No és complicat, el Blogger és força intuitiu, però cal xafardejar les diferents pestanyes, que hi ha a cadascuna de les opcions, veure què amaguen els desplegables...fer proves...

A internet també hi ha material de suport, i el propi Blogger té una secció d’ajuda (l’hem vist abans l’enllaç), un blog oficial i un grup d’ajuda...

 

Idea. Si el nostre navegador admet la navegació amb diferents pestanyes (per exemple Firefox) és una bona pràctica quan treballem amb el nostre blog tenir dos pestayes obertes, 1 amb la part d’edició del blog, la part visible només per a nosaltres, i 1 amb la direcció del blog, la part gràfica.  Així anirem més ràpid en veure els canvis i continguts que anem incorporant, només hem de canviar de pestanya i en la pestanya de blog, recordar a clicar el botó actualitzar des del navegador o des del teclat (F5).

 

Ajuda en català - http://help.blogger.com/bin/static.py?page=faq.html&hl=ca

Ajuda en castellà - http://help.blogger.com/?hl=es

Grup d’ajuda, en castellà - http://groups.google.com/group/google-es-blogger/topics?hl=es

Blog oficial - http://buzz.blogger.com/

1 manual http://www.ayuda-internet.net/tutoriales/manual-blog-blogger/manual-blog-blogger.html

 

 

L’editora del bloc, espai que només és accessible per qui pot gestionar el blog. Només veus tu, i en cas de blogs col·lectius, les persones que siguin autores o editores del bloc.

 

És des d’on crearem continguts i des d’on modificarem els continguts que ja estiguin publicats, pestanya CREACIÓN DE ENTRADAS (en català s’anomena missatges), des d’on podem fer canvis en la configuració del blog, pestanya CONFIGURACIÓN, i en el disseny, com personalitzar la seva aparença...allò que dèiem amb les plantilles, pestanya DISEÑO (en català s’anomena format). Veure el detall ampliat de la meitat esquerra de la imatge:

 

A la part superior de l’editora del bloc sempre veurem 4 dades importants: el nostre nom dins el compte de Google ( la direcció de gmail), i tres hipervincles: Panel o panell, ayuda o ajuda, i salir o sortir.

 

Panel: sempre ens portarà al nostre compte a Blogger, l’espai des d’on podrem crear més blogs, estar al cas de les últimes notícies de Blogger...

Ayuda: informació d’ajuda sobre funcionament de Blogger

Salir: per tancar la nostre sessió a l’editora del blog

 

Veure el detall ampliat de la meitat dreta de la imatge:

 

 

Publicar una entrada o missatge

Tenim varies opcions per crear una entrada. Des de l’enllaç Nueva entrada; també des de la pestanya Enviament de missatges o Creación de entradas i l’opció Crea... sigui des d’on sigui, veurem una finestra similar a la de qualsevol processador de text.

 

 

 

Tenim 3 parts diferenciades:

 

1.        Etiqueta Títol, per escriure el títol de l’entrada que anem a escriure.

2.        Una caixa pel contingut, Redacció. Amb botonets per aplicar formats al text, inserir imatges... A la part inferior de la caixa redacció, veiem una caixeta per etiquetes (les tags que volem associar a l’entrada), i un enllaç Opcions del missatge, que obre una nova finestra amb més opcions pel missatge que estem preparant. Podem escriure text, afegir imatges, afegir un vídeo, un arxiu mp3, una presentació de fotografies, documents per descarregar...

3.       2 Botons: Desar ara  – Publicar missatge. Sempre que escrivim alguna cosa per primera vegada cal que cliquem el botó Publicar (o bé Desar, que ho desarà com esborrany si no ho volem publicar en aquest moment) abans de sortir i anar cap a una altre finestra, si no ho perdrem.

 

Afegim una imatge? A la interfície de Blogger hi ha un botó per carregar-ne. Només cal que feu clic al botó de la foto per carregar-ne una des del vostre ordinador. Si la foto que voleu posar al blog ja és al web, no passa res. Només cal que indiqueu al blog on és (indicant la direcció web d’on és). Blogger Mobile  permet enviar fotos fetes amb un telèfon mòbil directament al vostre blog mentre esteu desplaçant-vos.

 

Com queda la 1a entrada?. Tornem a tenir més d’una manera de veure com queda. Si no hem publicat encara l’entrada, cliquem l’enllaç vista prèvia  que tenim a la caixeta de Redacció (a la dreta). Si ja hem clicat el botó Publicar, l’entrada ja estarà visible al blog, per veure-la podem utilitzar la vista prèvia o bé cliquem l’enllaç que veiem a la part superior del panell Veure el blog.

 

Ens animem a explorar les opcions de configuració i disseny?

 

 

8- Fonts per aprofundir més: Conceptes. Etiquetes tic

 

àtom, blog, Blogger, bloggers, blogueres, blogosfera, blogroll, codi lliure, copy left, creative commons, etiquetes, feeds, folksonomies, gadgets, lector de feeds, marcadors socials, tags, tagging, rss, sindicació continguts, software lliure, web 2.0, widgets

http://ca.wikipedia.org/wiki/Portada - Vikipèdia

http://es.wikipedia.org/wiki/Portada - Wikipèdia

 

 

 Nota: en català, Blogs o blocs? Totes dues accepcions es fan servir per igual a la blogosfera. Divisió d’opinions.

 

****************************************************************

Resumen: Julia López:  http://blogdejuliatremols.blogspot.com/

************************************************************************ 

Llicència d’ús:

Material creat per Àngels Pujol, LesWebis.org, amb llicència Creative Commons Reconeixement-Compartir sota la mateixa llicència 2.5 España http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/es/

Barcelona, agost 2008
_____________________________________________________________

Consultar formació i curso blogs