món comunicació/formació
per a comunicar amb perpectiva de gènere mirar el món amb una altra mirada
 
Exemples de Blocs

 El desenvolupament dels blogs ha incrementat la presència de la dona a la xarxa com a creadores de continguts. Hi ha moltes dones bloggers,
que participen en blogs, llegint i fent aportacions en blogs d’altres i, també generant els propis blogs, individuals o col·lectius, personals, professionals, periodístics o temàtics. Blogs de tota mena d’interessos, reflexions, opinions, projectes, generant coneixement, amplificant la veu de les dones i
contribuint al canvi social.

 

No hi són totes...només 50 exemples:

 

 

Font alternativa: En trobes més a l’artícle Neus Arqués Mujeres en la blogosfera: haberlas, haylas, a Manfatta: http://www.manfatta.com/blog/blog_comment.asp?bi=113&m=9&y=2008&d=&s

 

blogueres destacades

Els BOBs (Best of Blogs), premis internacionals, fins a mitjans de novembre http://www.thebobs.com/index.php?l=es

 

http://amis95.blogspot.com/  Maria Amelia, gallega, premiada 2007 bobs 2007 al millor blog espanyol.

    

Tant el Herald Tribune com El Pais es van fer ressò del premi rebut per la Maria Amelia amb els seu blog.

Dones i Tics

 

 

Els mitjans de comunicació tradicionals ja s’han traslladat a internet i molts d’ells utilitzen els blogs com a web per oferir-nos els diferents continguts. Cada vegada són més televisions, ràdios i mitjans de premsa escrita que tenen versions on-line del seu producte i permeten a qui navegui pels seus blogs opinar sobre cada notícia, publicar notícies, penjar vídeos i fotografies. Els mitjans més posats en temes interactius ens donen la possibilitat d’obrir el nostre blog en el seu espai.

 

Actualment hi ha més de 10.000 diaris on-line a tot el món. Els diaris on-line ofereixen notícies fresques tot el dia (es mostra l’hora de l’actualització) i les informacions acostumen a ser multidimensionals, és a dir, va més enllà que llegir el text de la notícia amb alguna foto... inclouen enllaços a notícies relacionades, fotos, vídeos, talls de veu o só ambient.

 

 

 

5- No tot són flors i violes a la blogosfera: llenguatge sexista, pràctiques desinformadores, opinions fora de to, spams...

 

En els blogs el fonamental és la qualitat dels continguts, més enllà de qui els hagi escrit. Hi ha blogs on no pots identificar clarament qui hi ha al darrera. Hi ha qui fa aportacions utilitzant àlies. Ens podem trobar amb articles i aportacions poc fiables. Aquest aspecte és especialment important en blogs de contingut informatiu. Tenim tantes fonts a mà que no ens serà difícil contrastar informacions retllevants. La facilitat amb que es propaguen els rumors a Internet és increïble i sovint circulen notícies falses (hoaxes) que a vegades fins i tot acaben publicades a diaris on-line.

 

Tot i que les dones som presents a Internet i utilitzem eines com els blogs, el cert és que a la xarxa encara hi  predomina l’ús sexista del llenguatge, reflexe de la realitat social que ens envolta. El llenguatge és distant, separador, sembla com que allò d’entrada no és per a tu, no està fet o pensat per a tu, ni et pot interessar a tu.

Acabar amb el llenguatge sexista és una reivindicació del moviment feminista i,  Internet és un àmbit on també cal treballar-hi donat que és molt més fàcil utilitzar paraules en masculí per referir-se a dones i homes, però per poc que hi pensem una mica ens sortiran paraules que inclouen a tothom, paraules que seran properes a dones i homes per igual.

Nosaltres en tant que consumidores de continguts i usuàries de serveis i aplicacions a internet, siguem conscients d’aquestes situacions i procurem canviar actituds. Per exemple, cadascuna de nosaltres, quan ens trobem davant l’ús de termes sexistes podem fer arribar altrenatives més inclusives a la persona responsable de la web, a qui programa tal o qual aplicació, a les persones responsables del servei...i en tant que creadores de blogs o altre tipus de webs, utilitzem expressions no-sexistes i demanem a tothom que vulgui fer aportacions, que tingui cura del llenguatge.

 

Actualment hi ha una campanya per un ús no sexista a internet,  http://sin-sexismos.blogresponsable.com/  iniciativa de F. Xavier Agulló, que convida a subscriure el manifest, enllaçar a la web de la campanya i posar el logo de la mateixa a totes aqueslles webs que donen suport a la iniciativa.

 

Els blogs no s’escapen dels spams. A mesura que augmenta la popularitat dels blogs, els enginys d’enviaments massius s’estan aprofitant de les facilitats de participació en els blogs. Afortunadament, la comunitat del software lliure és conscient d’aquesta problemàtica i estan sortint utilitats antispams pels blogs.

 

El que ja és més difícil d’evitar són les actituds negatives de persones que participen a blogs, amb  insults o opinions poc respectuoses amb la resta. Una llàstima si ens trobem amb casos així. Sapiguem però, que des de l’administració del blog podem eliminar comentaris i fins i tot bloquejar participants.

 

També podíem parlar de la qualitat de les connexions de banda ample a Internet a casa nostre i del seu elevat cost. Els blogs, igual que qualsevol altre aplicació on-line, necessita d’una connexió a internet amb la suficient  capacitat per poder treballar amb tot tipus de continguts, inclosos els multimèdia. A mesura que l’acció ciutadana, els serveis d’administracions, i les oportunitats laborals... es traslladen cada vegada més a l’espai de la xarxa, es fa més necessari l’accés (i de qualitat) per a tothom, perquè totes i tots tinguem l’opció de participar i aprofitar les oportunitats que ens ofereix internet.

1.- Introducció

2. Blogs de Dones

3.- Què es un blog?

4.- Premis per als blogs

5.- Eina de participació Ciutadana

6 - Com tenir un blog?

 

Llicència d’ús:

Material creat per Àngels Pujol, LesWebis.org, amb llicència Creative Commons Reconeixement-Compartir sota la mateixa llicència 2.5 España http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/es/

Barcelona, agost 2008
_____________________________________________________________

Consultar formació i curso blogs