món comunicació/dones
per a comunicar amb perpectiva de gènere mirar el món amb una altra mirada
revista d'informació general
Dones
Ulls de dones
Noticies sobre dones a l' Afganistán
Les dones parlen clar sobre l’oblit i la impunitat
Gener 2009. Julia López
Les jornades d’Afganistan. Dones contra l’oblit i la impunitat, organitzades per ASDHA, han tingut lloc el 26, 27 i 28 de gener 2009 a la Residència d'Investigadors de Barcelona. S’ han tancat el dimecres a la nit, amb l’actuació musical de la cantant sahrauí Aziza Brahim. En aquestes jornades s’ha parlat d’Afganistan, però també d’Argentina, de Ruanda, de Sebrenika, i sobre la recuperació de la memòria històrica al nostre país. Cal destacat especialment la participació del jutge de l’Audiència Nacional, Baltasar Garzón, que va parlar del ”La justícia internacional i del repte dels drets humans davant de la impunitat, com una lluita que no podem perdre”.

Monica Bernabé, presidenta d’ASDHA, periodista i arriscada activista que ja porta dos anys vivint a Kabul va presentar les jornades comentat els objectius principals: “visibilitzar la important tasca de les dones afganeses i d’altres països en la lluita contra la impunitat dels criminals , donar veu a les víctimes de les guerres , fomentar l’intercanvi entre col•lectius diversos i posar a l’agenda internacional la necessitat de una pau amb justícia a l’Afganistan per a construir un Estat sostenible”

A les jornades han participat persones vingudes de països en conflicte, la majoria dones, com l’afganessa, Horia Mosadiq, a representant d'organitzacions de víctimes de guerra a l'Afganistan que lluiten contra la impunitat dels criminals que avui es troben al Govern i al Parlament afganesos i per una pau amb justícia. Entre d’altres també destaquem, Morena Mori, responsable de l’ONU en Justicia Transicional , Sofia Egaña, forense de l‘equip argentí d’Antropologia, Rosa Roisinblit, vicepresidenta de las Abuelas de Mayo, Munira Subasic, representant de les mares de Sebrenica, Victoire Uohoza presidenta de l’Agrupació de Partits Politics a l’Exili de Ruanda; Irma Rognoni, advocada i mediadora de Veritas Rwanda Fòrum i Margalida Capellà, representant de l’Associació per la Recuperació de la Memoria Històrica de Mallorca.

Controlar els diners oficials para solucionar conflictes
Encara que la majoria de les intervencions han tingut un valor de testimoni, i de coneixement a fons de cada lluita i de cada situació, cal destacar, pel seu valor afegit, com promotor de tants i tants casos de justícia internacional la intervenció de Baltasar Garzón, junt als experts que li acompanyaven a la taula. La defensa d’una justícia internacional eficaç, malgrat que molts governs s’oposin a ella, Ha centrat el debat. “Es difícil lluitar contra els governs. Ja ho sabem. Dintre d’alguns hi ha veritables criminals de guerra que se refugien en la immunitat, que no te res a veure amb la impunitat. Que pels seus càrrecs gaudeixin d’immunitat –va subratjar Garzon- no vol dir que el seus crimens vagin aquedar sense judici i condemna, ara o més endavant”.

En aquesta taula de preguntes encreuades dels assistents a Garzon i als ponents que li acompanyaven van sortir molts elements sobre la problemàtica internacional de la necessitat de justícia per a les víctimes, i una critica mol argumentada a la passivitat de la Comunitat Internacional, que no es un “organisme abstracte”, i que millor seria anomenar a les diferents institucions amb poder d’aturar moltes coses, com l¡ ONU, Nacions Unides, la Comissió Europea, el govern dels EUA, etc . “cal denunciar sobre tot, els milions i milions de dòlars que els països donants estan transferint a moltes organitzacions oficials per a lluitar o pal•liar conflictes i guerres, que ningú sap on van. No hi ha transparència, ni control de la gestió i dels resultats, i el que si que si que hi ha són molts interessos ocultes al darrera”.

Trobareu el programa de les jornades al PDF d'Asdha i a l'espai: www.afgancat.org

+info i video realitzado per Siscu Baiges , sobre la presentació de Mònica Bernabé, d’aquestes jornades, als Blogs de la Malla.net .

És molt aconsellable visitar la exposició sobre Afganistan, de Gervasi Sánchez i veure el documental Shura (que trobareu en mapasonor) fins al 8 de febrer. Residència d'Investigadors de Barcelona
Barcelona, Gener 2009 © Món Comunicació
Foto; ©Lana Slezic
Premi especial en el X Premi de Fotografia Humanitària Luis Valtueña
Foto propiedad de Medicos del mundo
Dones afganeses en la escola
TEXT: Marc Marginedas FOTO: Sergio Caro
Fa tan sols uns mesos Ama Ian, representant del Ministeri de la Dona a Kandahar, va ser cosida a trets. I 13 dies després, Rona Tareen, una afganesa en la trentena de proporcions amples, s'encomanava a Déu i assumia el mateix càrrec que havia costat la vida a la seva predecessora. "La meva família estava preocupada, però després de conversar amb ells em van donar l'aprovació", ens explica a la seva oficina sense permetre que la seva cara mostri cap emoció, mentre apunta anotacions personals en un quadern. Com era d'esperar, de la mà de la reactivació de la insurgència talibana en aquest últim any, han vingut noves i renovades agressions contra les poques dones que disfruten d'un cert grau d'emancipació a la província de Kandahar, antic reducte talibà, on el pes de la tradició sempre ha imposat més traves a la promoció femenina que a la resta del país. Mayo 2008[+ al Blog dia a dia a Afganistan]

Mujeres periodistas se han convertido en blancos en zonas de conflicto
(Cordoba, 20 de junio 07) Dos reporteras afganas y una periodista iraquí que recibieron numerosas amenazas de muerte por su trabajo al cubrir la violencia sectaria fueron muertas la semana pasada, en una serie de ataques contra mujeres periodistas en áreas de conflicto, según informan en ARTICLE 19, el Committee to Protect Journalists (Comité por la Protección de los Periodistas, CPJ), Reporteros sin Fronteras (Reporteros sin Fronteras, RSF) y el Institute of War and Peace Reporting (Instituto para Informes de la Guerra y la Paz, IWPR). Sahar Hussein Ali al-Haydari, corresponsal de la agencia de noticias nacional iraquí y la agencia de noticias independiente Voces de Irak, fue baleada en Mosul el 7 de junio por cuatro pistoleros no identificados que escaparon con su teléfono celular, informa el CPJ. Luego, los pistoleros contestaban su teléfono y decían que al-Haydari "se había ido al infierno" [+info de IFEX; Periodistas.es, enviada por Ana Romero).
 
Concentració-perfomance en solidaritat amb la diputada afganesa, Malalai Joya
Dijous 21 de juny 07, a les 19 hores
La Plataforma Aturem la Guerra convoca una concentració-performance ensolidaritat amb MALALAI JOYA, diputada afganesa que ha estat cessada pel Parlament afganés. per les seves crítiques als senyors de la guerra que conformen elGovern de Karzai. Els diputats l'han expulsada després de veure una entrevista televisada en la qual ella comparava el Parlament amb un "zoo".
Serà a la plaça Sant Jaume de Barcelona, el dijous 21 de juny, a les 19 h.
Aquest cas demostra que, a més de 6 anys de la guerra que anava a portar lademocràcia i l'alliberament de les dones a Afganistan, aquestes promesesestan molt lluny de complir-se [consultar PDF: Aturem la guerra]
L'Afganistan entre les talibans i els senyors de la guerra,
les dones afganeses parlen
Afifa Azim i Najia Haneefi no és la primera vegada que visiten Espanya. S’han convertit en les portantveus internacionals de les dones afganeses, i en unes testimonis incòmodes de lo que està passant actualment a Afganistan.

El govern islamista tutelat pels EUA
i també per Espanya, malgrat les aparences (participen algunes dones), no ha suposat ningú avanç veritable per a les dones...Si el govern actual aplica aquesta Llei d’Amnistia, aprovada al Parlament,
fa uns mesos, podran sortir en llibertat impunement el criminals de guerra, la majoria d'ells talibans, senyors de la guerra, "compatriotes" dels que encara segueixen dominant la majoria de las comunitats rurals...

"Si estem altra vegada a Catalunya, explica Najia, presidenta de l’Associació de Dones Afghan Women's Educational Center, que entre altres projecte, treballa a la presó de dones d’Afganistan - és per què aquest procés de tornada endarrere, encara pot posar-se molt pitjor per a totes les dones del nostre país. Estats Units està pressionant per a què els talibans entrin al govern, com una forma de mantenir-les un poc més tranquils, i que deixen de molestar els seus negocis al nostre país... Això seria terrible. Necessitem urgentment que la Comunitat Internacional, el Parlament europeu, i el govern espanyol. pressionin d’alguna manera..." Para Najia, les accions internacionals que fa uns anys es van promoure, a través de la Comissió Europea, van tenir bon resultats, però segons ella: "no n'hi ha hagut continuïtat , ni control. Després ha vingut la guerra d’Irak, i les dones afganeses hen tornat a ser les grans oblidades..."

Per a Afifa, presidenta d'una xarxa d'associacions, la situació de les dones a Afganistan és molt greu, "la situació al'interior s'ha agreujat, i la manca de recursos és asfixiant. Les dones segueixen tancades a les seves cases, i ningú es preocupa de la seva salut, és com si no existeixin per a la medicina. El 87% de les dones són analfabetes i no conèixen els seus drets.
É s cert, que un 70 % d'homes, tampoc coneixen les noves lleis i tampoc saben llegir amb fluidexa, pero ells defensen les tradicions per què tenen ambicions de poder més enllà de la seva llar. Hi ha més viòlencia en contra de les dones a l'àmbit familiar, els homes les culpen de les seves frustacions. També cal reconèixer que poc a poc s'esta normalitzan l'educació general igual per a nens que per a nenes, però això unicament pasa en les grans ciutats. Segueix tenint més força l'educació islamista i discriminatoria a les mesquites, sobre tot a la zona rural".

Amdues dones també estaven d'acord en que el moviment de resistencia augmenta i cada vegada creix més el nombre de dones activistes, però aquestes dones corren perill de mort i viuen en una certa clandestinitat. "També cal reconèixer que hi ha dones al govern que fan el que poden per millorar la situació - matisa Najia- pero encara no s'han fet lleis que afavoreixin a les dones. els casaments obligatoris estàn a l'ordre del dia, i la dona segueix setn moneda de canvi pera tot. Per exemple, si un home mata aun altre, per evitar la vengança de le la familia del mort, els regala una dona, una dona per què facin amb ella el que vulguin"
Text i fotos: Julia López Tremols

Dinar-forum con la Associació de Dones Periodistes
Afifa i Najia, junt a Mónica Bernabé y Adriana d'ASDHA, van estar al dinar-forum que va organitzar l'ADPC (Associació de dones periodistes de catalunya) al col.legi de Periodistes, i van explicar la situació de les dones afganeses, i després van respondre a diverses preguntes de les assistents. En total eren 23 persones (també van assitir dos periodistes homes de "la Directa", i entre tots van decidir impulsar la confecció d'un carta firmada per les representants de les associacions presents (ADPC; Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores, la Xarxa Europea de Periodistes i Xarxa de Dones), per a enviar-ho al govern espanyol, al govern català, al parlament Europeu, i altres institucions europees. [Consultar Comunicat de Premsa de l'ADPC]
La violència de gènere després dels talibans
Mònica Bernabé és la presidenta de la Associació pels Drets Humans d’Afganistan (ASDHA), i van organitzat el novembre past, a Barcelona, les jornades: Violència de gènere a Afganistan, després dels talibans”, de la que s’ha editat un llibre: “En aquestes jornades vaig comentar que nosaltres no podíem celebrar els 5 anys de la caiguda del regimen taliban, per què a ells els van succeir altres fonamentalistes y senyors de la guerra, que actualment ocupen el govern afganes: A llavors, en aquell moment es va parlar de la alliberació de la dona afganesa, i es van publicar fotos d’algunes que es treien el burca, i desprès ens van quedar tan tranquils. Encara que el burca sigui molt gàfic- oi per suposat no s’han pogut treure encara- aquest és un problema menor, un a simple anècdota, per a les dones afganeses, que no poden sobreviure, i ens estan demanant urgentment la nostra solidaritat activa.
En aquest llibre consten les intervencions de Shinkai Karokhail, diputada al Parlament Afganès, la Suraya Pakzad, presidenta de l'associació afganesa Voice of Afghan Women, Najia Haneefi (veure en conferenciants), i Nadia, una dona afganesa que fa deu anys es fa passar per un home i vesteis roba de noi per poder mantenir la seva familia a Kabul, i que ha inspirat una película sobre la seva história.
Programa de conferències:
Seran set conferències arreu de Catalunya... (consultar)
A Barcelona: Dijous 3 de maig del 2007. Hora: 19.30h:
Lloc: Casa Àsia (Av. Diagonal 373)
 

Conferenciants:
* Najia Haneefi, presidenta de l'associació de dones afganeses Afghan Women's Educational Centre (AWEC), la única de l'Afganistan que assisteix les dones a la presó. Parlarà de la llei d'amnistia que dóna impunitat als
senyors de la guerra, i de la mobilització de les dones a l'Afganistan a favor de la justícia.

* Afifa Azim, presidenta de la xarxa d'associacions de dones afganeses Afghan Women's Network (AWN), formada per vuitanta entitats. Parlarà de les principals problemàtiques de les dones a l'Afganistan, i de l'incompliment de les convencions internacionals en aquest país.

Durant les conferències es presentarà un informe elaborat per associacions de dones afganeses sobre l'incompliment a l'Afganistan de la Convenció internacional sobre l'Eliminació de Totes les Formes de Discriminaciócontra les Dones (CEDAW). [Consultar Dones Afganeses]

AfifaAzim y Najia Haneefi, en Barcelona (Dinar-forum de la ADPC (associació de Dones Periodistes de Catalunya, en la seu del Col.legi de Periodistes.
   
Las mujeres afganesas proponen una campaña internacional para que no se ponga en marcha
la ley de amnistia firmada hace meses por el actual gobierno, que libera de toda
responsabilidad a los criminales de guerra, la mayoría de ellos talibane
s...
Consultar documento
 

Projectes que desenvolupa ASDHA a Afganistan:

  • Assistència a les dones de la presó de L'Afganistan
  • Formació de gènere i redacció d'un informe sobre la situació de les dones
  • Curses d'informàtica per a noies i nois adolescents a Kabul
  • Promoció de la igualtat de gènere a les zones rurals
  • Casa d'acollida a Kabul per a dones maltractades.
  • Afganistan avui
    * Consultar +info sobre Afganistan a Vikipedia
    * La situació política d'Afganistan: Tot sobre Afganistan
COMUNICAT DE L'ASSOCIACIÓ PER ALS DRETS HUMANS A L'AFGANISTAN (ASDHA)

Benvolgudes companyes i benvolguts companys, Des de l'Associació per als Drets Humans a l'Afganistan (ASDHA)
aprofitem aquest dia de reflexió per a donar veu a les dones afganeses.
A data d'avui, les entitats de dones afganeses, la societat civil afganesa, ens demanen que informem sobre
dos temes de màxima alerta i preocupació a l'Afganistan.
Aquests dos temes són:

  1. La proposta de llei d'amnistia per a criminals de guerra a l'Afganistan aprovada pel Parlament afganes al mes de febrer.
  2. La situació de violència i pobresa a la que s'enfronta la dona afganesa Pel que fa a la proposta de llei d'amnistia les associacions de dones afganeses s'estan mobilitzant i han enviat una carta que us adjuntem en català i on demanen l'ajuda de la comunitat internacional per a impedir que la llei s'aprovi.
 
La proposta de llei aprovada ja pel Parlament afganès és incompatible amb els tractats internacionals ratificats per l'Afganistan i anticonstitucional.
 
Pel que fa a la situació de violència i pobresa de la dona afganesa, les últimes estadístiques d'organismes internacionals ens diuen que:
  • Cada 30 minuts una dona afganesa mort pel fet de parir
  • El 87% de les dones afganeses són analfabetes·
  • Tan sols el 30% de les noies afganeses tenen accés a l'educació
  • 1 de cada 3 dones afganeses experimenta violència física, psicològica o sexual
  • L'esperança de vida per a una dona afganesa és d'uns 44 anys
  • Entre el 70 i 80%de les dones s'enfronten a casaments forçats

Aquestes informacions reflecteixen que cinc anys després de la caiguda dels talibans les dones afganeses, potser ara més que mai, necessiten el nostre suport i la nostra veu.
ASDHA us demana en nom de tota i cada una de les dones afganeses que no les oblidem i que ens mobilitzem.Cordialment,
L'Equip d'ASDHA [8/3/07 ]


Barcelona, Maig 2007 © Món Comunicació

Tornar a reportatges / Consultar Biografies de Dones a Mujeres