món comunicació/dones
per a comunicar amb perpectiva de gènere mirar el món amb una altra mirada
revista d'informació general
Ulls de dones

+Historia sobre
el conflicte
Veure +Fotos
Dones israelites per la pau a
Israel i Palestina (*)
Una mica d'historia
Hamas y el futuro de las mujeres
¿Qué podría significar para las mujeres palestinas la llegada al poder de Hamas?. Vale la pena conocer la historia de Mariam Farhat, también conocida como la "Madre de los Mártires", que pertenece a la "cúpula" de los miembros de Hamasy se sienta en el nuevo parlamento palestino.
[+info a BBC i El Mundo Internacional]
 
Conferència en Barcelona: Nov. 2005 "Pau a Israel i Palestina amb ulls de dona" per analitzar el conflicte al Pròxim Orient
El Programa per l'Institut Català Internacional per la Pau ha organitzat la conferència "Pau a Israel i Palestina amb ulls de dona", on dues dones activistes per la pau, una israeliana i una palestina, parlaran del conflicte al Pròxim Orient. L’acte, que coincideix amb el Dia Internacional per l’eradicació de la violència vers les dones, s’emmarca en la celebració a Barcelona de la cimera Euromediterrània.
El Programa per l'Institut Català Internacional per la Pau ha organitzat la conferència "Pau a Israel i Palestina amb ulls de dona", on dues dones activistes per la pau, una israeliana i una palestina, parlaran del conflicte al Pròxim Orient. L’acte, que coincideix amb el Dia Internacional per l’eradicació de la violència vers les dones, s’emmarca en la celebració a Barcelona de la cimera Euromediterrània.
L’Institut Internacional per la Pau  
Un dels principals objectius del Departament de Relacions Institucionals i Participació és desenvolupar una política pública de foment de la pau, en el marc del que preveu la Llei de foment de la pau . Per aquest motiu, ha creat el Programa per a l'Institut Internacional per la Pau que té una doble finalitat: d'una banda, crear l'Institut Internacional per la Pau i, d'altra banda, impulsar una política de foment de la pau de forma coordinada i transversal per part dels diferents departaments de la Generalitat.

El Programa per l'Institut Internacional per la Pau té entre altres objectius el programa d’accions en l’àmbit del foment de la pau i l’atorgament d’una línia de subvencions a les entitats que treballen pel foment de la cultura de la pau.

Qui participa a l’acte de l'Institut Internacional per la Pau?

Lily Traubmann
Porta anys treballant contra l’ocupació i a favor dels drets humans i la igualtat dels ciutadans i ciutadanes de l’estat d’Israel. Actualment és coordinadora política i una de les fundadores de Bat Shalom, organització israeliana, feminista per la pau. Lily Traubmann, que també va ser una de les fundadores de les "Mujeres de negro", cada dimecres, des dels anys 80, es vesteix de negre i surt a manifestar-se en silenci pels carrers d’Israel, per demanar la fi de l’ocupació i la fi del conflicte. Traubmann considera que la millor sortida per acabar amb la confrontació és configurar dos estats per dos pobles amb la ciutat de Jerusalem com a capital dels dos estats, tornar a les fronteres del 4 de juny de 1967 i donar una solució justa al problema de les persones refugiades palestines.

Qué defensa l'’Enllaç de Jerusalem?

“L’Enllaç de Jerusalem” es basa, entre altres principis, en el reconeixement del dret a l’autodeterminació d’ambdós pobles a la regió a través de l’establiment d’un Estat Palestí en veïnatge a Israel, tornant a les fronteres del 4 de juny de 1967.

“L’Enllaç de Jerusalem” també defensa que:

*La realització d’una política de pau serà el camí a realitzar per una entesa mútua i verdadera, de seguretat real i cooperació constructiva fonamentada en la igualtat i el respecte als drets humans nacionals dels dos pobles.
*Les dones han de ser aliades centrals en el procés de pau. La seva activa i igualitària participació en les decisions i negociacions és definitiva per l’execució d’una pau justa i viable.
* Una resolució pacífica del conflicte entre Israel i Palestina i la retirada israeliana de tots els territoris àrabs ocupats, incloent Síria, són prerequisits per una pau justa i duradora. Aquest fet cimentarà el camí per un Pròxim Orient caracteritzat per les bones relacions entre veïns i veïnes així com la cooperació regional.

Per la seva banda, Bat Shalom manté que el reconeixement per part Israel de la seva responsabilitat en l’origen de les persones refugiades palestines de 1948, és un requisit per trobar una justa i definitiva solució als problemes de les persones refugiades d’acord amb les resolucions pertinents de la ONU.
[+llegir més ...]
Manifestaciones en apoyo a Palestina en todo el mundo
(juny 05) Jornades sobre Israel y Palestina en Barcelona

Durant el mes de juny 06 s'han realitzat a abarcelona, xerrades sobre sobre la situació en Israel i Palestina, y tallers de treball organitzats pels grups de "Mujeres por la paz"
Les xerrades l'ha fet Jihan Anastas, membre del "Consejo Municipal de Belén", Debby Lerman, miembro fundadora de Mujeres de Negro (2000), y de la Coalición de Mujeres por la Paz, y miembro de la dirección de Bat Shalom , organización de mujeres palestinas por la paz, així com altres dones de la "Unión de Mujeres Árabes", de la Organización de "Mujeres Palestinas Académicas" y Profesionales y profesora en la Universidad de Belén. les jornades hans igut organitzades per l"L'Asamblea Antimilitarista de Catalunya", el "Colectivo de Solidaridad con la Rebelión Zapatista", "Dones x Dones". Consultar Sodepaz]
Mujeres de negro al Forum 2004
Jessica Nevo, militant de Bat Shalom explico al Forum 2004 Barcelona, al Forum Mundial de les dones va explicar que el mur de seguretat d'Israel perjudica seriosament les dones. La sessió «Dones construint la pau» ha analitzat el conflicte d’Israel i Palestina des del punt de vista de l’organització Bat Shalom que lluita pels drets de les dones. La membre de L’organització Bat Shalom, Jessica Nevo, ha parlat de la feina que duen a terme des d’aquesta organització a l’oest de Jerusalem «que simbolitza la unió i la divisió del poble palestí i israelita». Nevo ha explicat que l’organització col·labora amb una altra situada a l’est, que s’ha vist perjudicada per la construcció del mur de seguretat. Bat Shalom, ha dit Nevo, és una organització creada després de la segona intifada, ara fa tres anys, que vol establir ponts de diàleg entre les dues comunitats. [+info sobre Mujeres de negro a Eurosur]
 
Mujeres de negro. Desde junio del 2002, mujeres israelies y palestinas de Bat Shalom lluiten juntes contra la continuitat del conflicte entre palestina e Israe: l[+info a Eleusis.net].
eEn la foto "Mujeres de negro" de Mallorca, se manifiestan en la playa (julio 06) en contra de la invasión del Libano por el ejercito israelita

Mujeres por la paz
Carta de emergencia desde Gaza. Firmar Març 2005
[+info a bloc deM.Bandera i a la Coalición Mujeres por la paz]

(*) Autores: Cristina Canalias i Julia L. Tremols
Barcelona, Maig-juliol 2006 © 2005 Món Comunicació
Bibliografia
 
"Israel-Palestina Paz o Guerra Santa"
Mario Vargas Llosa. Editorial Aguilar. [Consultar Diari Exterior i comprar en FNAC]
 

"El Perfume de nuestra tierra"
de Kenize Mourad. Editorial Océano [+info]

 
Sobre israel y Palestina
[Consultar Libreria arabe]
 

Tobada de dones de Bat Shalom a Brussel•les al 1989

Bat Shalom a Brussel•les
Entre destacades dones activistes per la pau d’Israel i Palestina va propiciar un diàleg que al 1994 va marcar el compromís de dues organitzacions de dones: Bat Shalom pel costat israelià i el Centre de Jerusalem de Dones, per la part palestina. D’aquest compromís va néixer “L’enllaç de Jerusalem”.
Filles de la Pau

Bat Shalom –que significa filles de la pau- és una organització israeliana feminista de dones per la pau creada al 1994. Les membres de Bat Shalom són dones jueves i palestines (ciutadanes israelianes) que lluiten en favor de la pau, una resolució justa del conflicte entre Israel i Palestina, el respecte pels drets humans, na coexistència veritable basada en la igualtat de drets de las ciutadania jueva i palestina dins de l’estat israelià, i per una veu igualitària de les dones jueves i àrabs.
Enllaç de Jerusalem
Paral•lelament a la fundació de Bat Shalom a Jerusalem Occidental (la part israeliana de la ciutat), es va crear el Centre de Dones de Jerusalem (JCW) a Jerusalem Oriental; en aquesta segona organització participen dones palestines dels territoris ocupats. Els dos grups treballen de manera independent i, a més, conformen “L’enllaç de Jerusalem”.
Associació pels Drets Civils a Israel
L'ACRI va ser fundada l’any 1972, l’ACRI té per objecte garantir els drets civils i polítics de tota la població que es troba sota la tutela de l’estat d’Israel (el país i els territoris ocupats), perquè a Israel la Constitució no recull els Drets Civils. Aquesta és l’organització més gran de defensa dels drets humans a Israel. [+info a Conferència] Conferència en Barcelona: Nov. 2005 "Pau a Israel i Palestina amb ulls de dona" per analitzar el conflicte al Pròxim Orient (26/11/05)
Tornar a Historia del conflicte