per a comunicar amb perpectiva de gènere mirar el món amb una altra mirada
Les associacions de Dones ens informen
Una Dona de 84 anys canta com ho feia al camp de concentració de Ravensbrück
L’associació Amical de Ravensbrück, que des del 2005 lluita per mantenir viva la memòria de les dones i tota la gent que van patir o morir en el camp de concentració alemany de Ravensbrück, va oferir el 31 de gener al Palau de Pedralbes el concert Cançons
de Ravensbruck
amb motiu del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes del Holocaust. El concert organitzat per Amical de Ravensbrück, va comptar amb la presència de dones representants de grups de la Memòria Històrica, així com amb la regidora de Dones de l’Ajuntament de Barcelona, Elsa Blasco i de Felix Alonso, el director general de Relacions Institucionals de la Generalitat.
El concert va ser interpretat pel grup Coincidence, que des de fa 10 anys es dedica a portar amb les seves cançons el missatge de la resistència a l’holocaust, connectant-lo amb els problemes d’avui pel que fa a la justícia i la pau. El grup el formen Esther Bejarano (vocal), la seva filla Edna Bejarano (vocal i percussió), Joram Bejarano (baix), Wilfried Hesse (celo) i Clemens Völker (guitarra). Esther Bejarano, medalla Carlvon-Ossietzky per la seva contribució a la Pau, és una dona de gairebé 85 anys, menuda, de cabells blancs i ulls clars i límpids. Amb la seva veu i la complicitat del seu grup va demostrar que no cal joventut per electritzar ni seduir el públic. Esther Bejarano, una dona supervivent que forma part de la nostra història, testimoni viu de la nostra historia tràgica europea que no podem oblidar, de la qual no hem de prescindir.
Esther vivia a Alemanya i només tenia 15 anys quan per ser jueva va ser deportada, conjuntament amb el seus pares i una germana, a un camp de treball: Des d’aleshores no els va tornar a veure. Dos anys després va ser enviada a Auschwitz-Birkenau on diàriament centenars de dones eren gasejades. La va salvar el fet de saber improvisar amb l’acordió i va passar a ser membre de l’orquestra del camp destinada a rebre els trens de la mort. Així va aconseguir salvar la vida. Després d’un temps la van traslladar al camp de Ravensbrück on hi va passar quatre anys. En ser alliberada va emigrar a Palestina, i durant molt temps es va negar a explicar la seva història, fins que es va adonar que fer-ho era un acte de justícia amb les víctimes. Des d’aleshores, ha recorregut el món explicant la història d’altres homes i dones com ella a través de la música, amb unes cançons que va escoltar en els camps de dones de diferents nacionalitats i d’altres que ha anat recollint
En el Palau de Pedralbes, el grup Coincidence va interpretar 12 cançons, entre les que destaquem: Schir la Shalom, considerada fins avui com una mena d’himne del moviment pacifista d’israel; Zog nit keyn mol, escrita pel poeta Hirsch Glik i inspirada en l’aixecament del gueto de Varsòvia, que ràpidament es va convertir en l’himne de la resistència jueva a Polònia i als països Bàltics; Laila Laila, una cançó de bressol per als fills de pares que no tornaran de la guerra; Nje buditsche, parla dels gairebé 500.000 presos d’Auschwitz-Birkenau, gitanos, romanís, homosexuals i descapacitats, que van ser gasejats; Karli kayin ormani, escrita pel poeta turc Nazim Hikmet, mostra l’enyorança per la seva Pàtria; Balada de la “Judenhure Marie Sanders”, escrita per Bertolt Brecht el 1935 com a resposta a la decisió adoptada pels nazis segons la qual la persecució dels jueus a Alemanya era legítima; Yisrolik, escrita pel poeta i dramaturg Lev Rozenthal en el gueto de Viena. Algunes com Adama admati, cançó molt popular d’Alexander Pen, l’obra del qual es caracteritza per la lluita per la justícia social i la pau i per convocar l’amistat entre àrabs i israelians, va ser corejada pels assistents.
 
Precisament la presentadora del concert va comentar unes paraules sobre la necessària reconciliació entre àrabs i jueus. Paraules de conciliació que van agradar a tothom, sobretot a algunes dones grans que portaven el mocador palestí al coll. Tot el concert va ser molt emotiu, i també el tancament. Les paraules de Neus Català, que va llegir Teresa de Hoyos, justificant la seva absència van arribar al cor dels assistents. No en va, Català acudeix a tots els actes públics que pot. Una dona forta i vital com la mateixa cantant Esther Bejarano.
Neus Català presideix junt a Marta Selva (ICD) i altres membres d'Amical un acte públic.
Esther Bejarano, Mony Monell i
Elsa Blasco
E. Bejarano, J. López i S. Villafañe
 
Més informació sobre Amical Ravensbrück a la seva pròpia web: amicalravensbruck.org i a la
Guia d’associacions de Dones a la ciutat de Barcelona
Texto i fotos: Julia López i Mony Monell   (Barcelona Febrer 2009) © 2009 Món Comunicació