Notícies        Notícies d'actualitat    Teatre        Viatges    
món comunicació/ Viatges
revista d'informació general
 
LA MIRADA DEL NEPAL
 
Tornar a Viatges
Radiografia de la Índia
 
Per Cristina Coletas  i Cristina Canalias
Namaste, namaste*
Als peus de l’Himalaia

 
 

El petit regne del Nepal està situat entre la Xina i
la Índia, dos dels països més poblats del món.
Supera de bon tros els 23 milions
d’habitants,on conviuen més de
40 races i tribus diferents.
I es que existeixen tants idiomes com races
i tants dialectes com pobles !!

 
 

Els primers visitants van arribar al Nepal atrets pel misteri i l’encant de les seves muntanyes. Aquest país gaudeix d’una sèrie d’atractius naturals com és L’Everest, el cim més alt del món, i altres pics de més de 8.000 m d’alçada. Al llarg dels anys, el turisme ha esdevingut una font econòmica important, tot i l’aïllament geogràfic que ha impossibilitat el desenvolupament dels recursos naturals i del creixement econòmic..

 
 

El clima del país és variable, depèn de l’alçada de la regió en què ens trobem. A la part alta de les muntanyes les temperatures són mínimes, en canvi, a la vall de Katmandú i a Terai l’estiu es presenta calorós, i l’hivern gelat. A Katmandú hi podem diferenciar tres estacions:

# Octubre a març:
L’estació més fresca i la millor època per visitar el país
(pot arribar fins els 20 graus)
# Abril, maig i juny:
El temps és càlid i enganxós amb pluges ocasionals al capvespre (la temperatura oscil.la els 15 i 30 graus).
# Finals de juny fins el setembre:
L’estació del “monzón”, època de pluja


 
 
 

L’augment dels vehicles de motor, mal regulats, ha comportat un increment de la contaminació. És curiós veure com els conductors de motos i cycle-rickshaws es cobreixen la cara amb una màscara per protegir-se de la pols!!

La tal.la d’arbres ha donat lloc a una gran deforestació, l’erosionament del sòl i la contaminació de l’aigua són tres factors que han agreujat la situació del país. Aquest últim factor és molt perillós pel turista. L’aigua ha de ser bullida o tractada, però és preferible l’aigua embotellada.

 
 
La gastronomia del país s’ adapta fàcilment a la cuina occidental, així doncs, no és extrany trobar entre els seus menús els “tacos mexicans”, “ les quiches” o “les hamburgueses de soja”. La cuina nepalí es pot considerar una variació més de les cuines regionals de la Índia i i la Xina. El menjar típic de la regió és el dhal bhat tarkari, una combinació de sopa de llenties, arròs i verdures amb curry. La beguda estrella és el chiya, te amb llet, sucre i a vegades, també amb espècies. Entre els plats més admirats d’aquesta cuina destaquen les postres com el pastís de poma i llimona o els pastissos de fruita i ametlles que sovint són acompanyats de cervesa o te.
 
 
La seva vida bé marcada per les funcions religioses, que comporta l’alteració de les tasques diàries. No s’extranyin si els comerços obren a les onze del matí... I vigilin si han de treure diners, les oficines bancàries també segueixen aquest ritual! A diferència de l’Estat Espanyol els nepalís tanquen els dissabtes ja que el consideren festiu. Brahma" El creador", Vishnú "Conservador del bé" i Shiva "El destructor del mal, són els tres déus més coneguts. A més del hinduïsme també hi conviuen altres religions, com la mulsulmana, el budisme, la cristiana , els animistes, els jaines i els sikhns.
 
 
L'arròs, un homenatge als deus
 
 
  La religió és el cor del poble. Oficialment és un país hindú tot i que la pràctica del budisme és força elevada. Les dues coexisteixen pacíficament, fins a tal punt que a vegades es confonen. És increïble veure els debots de les diferents comunitats, cristiana o musulmana, participant en la mateixa festa! Les supersticions cobren vida i la fe protagonisme, creuen fermament que els déus són els únics responsables dels èxits o dels fracassos. És per això que diàriament preguen, porten ofrenes d’arròs, flors i fruites per retre homenatge als déus.
 
 

  La religiositat queda reflexada en la construcció d’ incalculables temples i santuaris de diferents estils. Compten amb una gran quantitat de llocs dedicats al Ioga, la meditació i l’astrologia, la majoria d’ells situats a la vall de Katmandú.

LA LLEGENDA DE YOGIN
Els sadhu són homes molt religiosos, seguidors del déu hindú Shiva, que porten una vida nòmada. Aquests dormen on poden i viuen de la caritat de la gent. No tenen més possessions que les que poden dur a sobre.
La seva creença es basa en la meditació, en la renúncia de tot allò que és material i l’abstinència. El cabell és un símbol essencial perquè el mestre del Ioga, Yogin, va meditar durant molts anys en un dels cims de l’Himalaya i diuen que dels seus cabells va néixer el riu sagrat Ganges.
 
 
La Vall de Katmandú, un oasi per descobrir
 
 

Per la majoria de nepalís la Vall és Nepal. Tothom queda bocabadat quan arriba a Katmandú. Un conglomerat de races, religions, costums i llengües, un “crisol” ètnic. En un obrir i tancar d’ulls ens trobem en un museu vivient de l’època medieval! Una ciutat singular, amb una identitat basada en les tradicions particulars de la multitud de grups que hi conviuen. És una ciutat màgica, plena de color i d’antics temples hindús. Pels carrerons de la capital trobem bazars i mercats on es venen tota mena d’articles des de peces de roba, fruita, màscares antigues fins a objectes religiosos..

 
 
Les millors compres es fan als “mercadillos” de carrer. Podem trobar un gran ventall d’objectes artesans: imatges de buda, alfombres tibetanes, joieria de plata, màsqueres i antiguitats de tota mena. Aquest tipus de comerços permeten al viatger posar en pràctica la “tècnica del regateig” i demostrar la seva habilitat a l’hora de comunicar-se. S’ha d’anar amb compte, i mai acceptar la primera oferta d’un taxista o del propietari d’una botiga! Només una petita part dels establiments tenen els preus fixats pel govern, entre ells el sector hoteler i els restaurants. Recordin, el barri més comercial de la ciutat és Thamel, ideal pel visitant.
 
 
A mida que anem caminant trobem pel carrer nens de totes les edats, sobretot els més petits, que criden “Rupiee, paisa”, extenent les mans per veure si cau alguna moneda. En aquell moment t’envaeix una sensació de culpa i d’ impotència difícil de descriure... com podem repartir 3 bolígrafs per 10 nens?
 
 

La marihuana es cultiva
arreu del país.

Aquesta regió ha fascinat sempre al
viatjant, des dels anys 70 amb el
moviment hippie. Els revenedors
continuen oferint drogues als turistes,
tot i la seva prohibició. No hi ha hippie
que no faci parada a Freak Street!

 

 
 
La Vall s’està convertint en un dels centres de la cultura tibetana ja que la majoria d’aquests fugen de les seves terres per la invasió xinesa. A 4 km de Katmandú trobem Swayambhunath, el centre de peregrinació més popular dels budistes, més conegut com el Temple dels monos. Al voltant hi trobareu centenars d’aquests animals que juguen divertint els turistes. És tot un espectàcle, no us el podeu perdre!!
 
 
EL TÍBET, un veí oprimit
# És una regió que es situa al costat de Xina i del petit Nepal.
# El 1959 va ser envaït violentament per l’ exèrcit xinès.
# El genocidi, la tortura i la repressió segueixen vigents.
# La religió, la llengua i la cultura tibetana estan prohibides.
# Més de 130.000 tibetans es van veure obligats a viure en l’ exil.li.
# 1.200.000 tibetans, la sisena part de la població, van ser assassinats.
La indumentària tradicional dels
monjos tibetans: El cap rapat,
una túnica vermella o taronja
que deixa un braç al descobert
i unes senzilles sandàlies, planes
, als peus..
Durbar Square, el panteó dels Déus
 
 
La Plaça Durbar és el centre de la vella Katmandú, un dels llocs més animats de la ciutat. Un espai ple de temples, santuaris i edificis antics construits durant el segle XVII pel rei Patrap de la Dinastia Malla..
 
 
Una de les parades obligatòries de la zona és Indra Chowk, una de les places més visitades de la ciutat, plena de venedors ambulants que vaguen amunt i avall sense rumb. Un paradís per comprar de tot i a bon preu, es compri o no és un passatemps divertit!! En un dels carrers principals de la plaça Durbar trobem el Temple de la Kumari, un dels palaus més significatius del Nepal, construït pel rei Malla Jaya Prakash al segle XVIII.
 
 
Kumari, la deesa vivent 
La selecció de la nena-deesa es fa a l’edat dels quatre anys de la casta dels sakya. Després de complir els 32 requisits, entre els quals es troba el so de la seva veu, el color dels ulls, l’horòscop o una prova de valor. La criatura més valenta serà escollida com la reencarnació de Taleju, deesa de l’energia divina i adoptada per una nova família fins a la seva primera regla. Només podrà abandonar la seva residència, dos o tres cops l’any, per motius de les diferents festivitats que es celebren al poble. Un cop deixi el monestir, Kumari, torna a ser mortal i té absoluta llibertat per contraure matrimoni, tot i que molts dels pretendents la rebutjaran per una antiga creença de mala sort. Per veure a la deesa Kumari hauran d’esperar molta estona, però val la pena. L’únic inconvenient és que no es poden fer fotografies.

 
 

Patan, el bressol del budisme

 
 
Seduïts per la bellesa oriental ens submergim a Patan, coneguda com “ La ciutat de les mil teulades d’or”, una ciutat especialment budista on es pot apreciar el paper de la família. Des de ben petits s’acostumen a relacionar i a tenir respecte al nucli familiar i a la tribu a la qual pertanyen.
Antigament, Patan era l’ autèntica rival de Katmandú. Avui podriem dir que és una còpia de la capital, tot i que conserva millor la seva identitat. Aquesta està separada de Katmandú només pel riu Bagmati. A Patan també hi ha una Durbar Square, on podem admirar una gran quantitat de monuments, incluint el Palau Reial. Cal recordar el Kwa Bahal, un monestir budista que també es coneix com el Temple Daurat.

La millor alternativa quan s’està saturat de monuments i temples és el trekking. Us preguntareu, què és el trekking? La resposta és senzilla, viatjar caminant. Un trajecte per les muntanyes on es pot gaudir d’unes extraordinàries vistes que només es poden contemplar a peu.
Aquesta tracta de descobrir el país. Una bonica i única experiència que cal fer.

veure +fotos
 
 
NAMASTE, NAMASTE* salutació, benviguda